Jak Flex. Na pierwszy rzut oka rzuca się zbyt wysoka podaż białka. Tak wysoki pułap nie pomoże, a wręcz ograniczy budowę masy mięśniowej. Wpisuj surowe produkty/ważone przed obróbką termiczną, nie surowe. Osobiście uszczupliłbym ilość posiłków do 4-5, takie podjadanie może jedynie dezorganizować dzień oraz nie spełniać wymagań ustrojowych w [...]
Ziemniaki i inne produkty ważymy przed obróbką termiczną , wafle od czasu do czasu, ten posiłek z sokiem mogłeś bardziej zbilansować, albo dorzucić gdzieś ;-)
Tak jak wyżej. Dobrze przeprowadzona obróbka termiczna nie powinna zmniejszać jakości całego dania, a już na pewno nie na tyle, aby miało to jakieś konkretne znaczeni w kontekście całej diety. W końcu cała dieta to posiłek za posiłkiem, jakby nie patrzeć. Zwróciłbym uwagę na olej kokosowy, jak i inne tłuszcze do smażenia, bo też różnie się je [...]
Temat fajny tylko jest pewien problem działu doping a mianowicie ,nastoletnie chłopaczki które ledwo uzbierały na paczke rosyjskiego metanabolu i wydanie 300-400zł na diete to mission impossible. Skupmy sie na nich może najbardziej bo to najbardziej palący problem Po pierwsze trzeba okreslic jakim jestem typem człowieka .Czy sucharkiem z chudym [...]
Widze ze surowe jaja to zle rozwiazanie, chociaz nie ukrywam ze picie jaj jest wygodniejsze i szybsze niz jakakolwiek obrobka termiczna...ale chyba bede musial zaczac gotowac, w koncu nie moge sie narazac na jakies straty w przyswajalnosci :)
Wszystkie produkty ważymy przed obróbką termiczną. Natomiast jeśli zapomniałeś to przelicznik jest mniej więcej taki: Mięsa (zarówno gotowane jak i smażone) pomnóż razy 1.52 Kasze, ryże (po ugotowaniu) podziel przez ok 2.8 Warzywa po obróbce ważą mniej więcej tyle samo co przed Serio?
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Witam , mam już ułożoną dietę tylko chciałbym sie dowiedzieć czy jest ona dobrze ułożona zeby dawała jakas dobre efekty .Mam 16 lat ,186 cm wzrostu i 73 kg .Ćwiczę kalistenikę . A tutaj moja dieta : 7:30 płatki owsiane około 100 gram i 400 ml mleka 2.0% + 3 jajkaok 9:00 jakąs bulke z serem ewentualnie dwie + serek wiejski z rodzynkami ok 11:45 [...]
no dobra goscie ale czy takie zupy to nie czysta obrobka termiczna? a jeszcze z ziemniakami, makaronem, marchewka gotowana, zabielane smietana, a niekiedy maka (slynna zasmazka)..albo takie gotowane na jakims tlustym miechu? w kazdym razie na pewno trzeba je wliczac w bilans
[...] postacia chlodneho miksa. miom zdaniem najlepiej jest dopijac takim bialkiem posilki ubogie bialkowo , niz je dodawac do posilku, ktory pozniej jest gotowany lub pieczony. obrobka termiczna w produktach spozywczych , mieso, jaja, w przyp. bialek wplywa kozystnie gdyz doprowadza do rozplatania sie helis bialkowych, struktur kolagenowych , [...]
Powiem tak, nie trzymam sie diety co do grama odpowiednich produktów, nie ważę jedzenia. Poprostu postanowilem sie lepiej odżywiać. Nie pije słodkich napojów, chleb pszenny zamienilem na ciemny, makarony pełnoziarniste, nie jem słodyczy, nie jem żadnych jogurtów barwionych tylko naturalne, nie jem fastfoodów. Ogólnie to same zdrowe produkty, jak [...]
Weź aplikacje do liczenia kalorii, wagę kuchenna. I przez tydzień waż, i wpisuj produkty które jesz (produkty ważymy przed obróbka termiczna czyli gotowanie smażenie duszenie grillowanie itd). Każdego dnia jedz te 4tys kalorii w górę. Jak przez tydzień waga nie pójdzie w górę to mi prędzej kaktus na dłoni wyrośnie. Tylko nie oszukuj bo na to Twoje [...]
hmm... no może rzeczywiście laywoman ma trochę racji... kiedyś było tak, że chłop głodował, a szlachcic wycinał półokrąg w stole na brzuch. Tyle, że chłopów w społeczeństwie było ok. 90%, zatem suma sumarum może i "społecznych" kalorii było mniej. Dziś chyba jednak mimo wszystko jest mniej ludzi gigantycznie grubych i głodujących, a [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
1. zmniejsz białk odo 2 g na kg 2.za dużo białka w prochu to jeszcze zakazanej firmy :P 3.chleb pszenny zamień na pełnoziarnisty 4.wpiosuj produkty przed obróbką termiczną 5. monotonnie 6. warzywą są ? 7., brakuje tłuszczu, zwiększ do 1 g na kg
[...] i sie zlaczy. potem wyciagnac, pokroic. hmmmm taka jest teoria ... tzn pomysl do teorii - kto sie podejmie? Walsnie najbardziej zastanawiam sie nad czyms co moze wplynac zeby sie ta masa polaczyla i byla troche spulchniona ( a nie jakis zakalec) - czy to pianka z bialek byla by ok? No i czy obrobka termiczna wplywa na niszczenie bialek?
To tylko tak z Polski na ripostę można znaleźć także jakieś badania, ale jak już wspomniałem dyskusje na ten temat były nie raz. dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska Warszawski Uniwersytet Medyczny Rada Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka Mleko i produkty mleczne – jedne ze zdrowszych składników codziennej diety Mleko od [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
1.5h przed oraz 0.5h po treningu porządny posiłek ryż/makaron/kasza + kurczak/ryba, olej uniwersalny wywal, do ostatniego posiłku daj oliwę, margarynę wywal, chleb jasny zamień na razowy, do 1 posiłku dodaj jajka, wybieraj pozycję kurczak, pierś, bo tak jak teraz wybrałeś musiałbyś ważyć po ugotowaniu a przecież wszystko ważymy przed obróbką [...]